Doorgaan naar hoofdcontent

Over Proeven en Geloven

Ha, een blog over geloof! Eindelijk antwoord op vragen als 'Waarom zou je nog geloven', 'Moet dat in een kerk, dat kan toch ook gewoon alleen thuis bij een kaarsje?'.

Maar deze vragen staan nooit los van de meer aardse kant van het bestaan. Daarom begin ik mijn blog met komkommers in mijn moestuin. Een voetbalpizza die ik maakte voor tijdens het EK voetbal. De rupsen die verschenen in mijn Oost-Indische kers, en die we in een schoenendoos hebben laten ontpoppen.

De moestuin vloeit voort uit de wens gezond te eten en te weten waar mijn eten vandaan komt. Van mijn man moet ik gewoon tuin zeggen, een echte moestuin is wat anders, vindt hij. En hij kan het weten, hij heeft het verschijnsel spoorwegmoestuinen nog meegemaakt.

Pas na vijf maanden bloggen schreef ik mijn eerste geloofsfilosofische verhaal, wat eigenlijk ook weer over eten ging, namelijk over bloedworst. Vroeger een lekkernij, en op sommige plaatsen nog. Maar net als geloof is het een beetje uit de mode. Men haalt er de neus voor op. Maar ik vind het interessant.

Diepgang in het dagelijks leven

Tot 2010 las ik zelf nooit blogs. Ik vond het meer iets voor intellectuelen en wereldreizigers. Pas toen ik meer wilde weten over trouwen in de kerk kwam ik op het spoor van Engelstalige mamablogs. Via het forum Faith&Family vond ik een aanmoedigende, adviserende en gezellige digitale gemeenschap van moeders. Daarbij werd soms verwezen naar de paus en de catechismus. Ik had tot op dat moment geen idee dat er katholieken waren die hun geloof zo serieus namen! Naïef misschien, maar in de opvoeding die ik heb gehad was je vrij om te geloven wat je wilde, maar niemand hechtte veel belang aan wat je geloofde. Ongeveer of je wel of geen worst lust. Elke vorm van regelgeving was daarbij per definitie verdacht. Ik vond het dus niet vreemd dat ook in de katholieke kerk de mensen zich niet zoveel van regels of leer aantrokken.

Ik vond het dan ook een beetje overdreven om als huisvrouw pauselijke geschriften te lezen en je relatietips uit de catechismus te halen. Maar aan de andere kant leek het me een betere bron dan de damesbladen, zeker gezien de goede adviezen die de vrouwen elkaar online gaven.

Een Nederlanstalige blog die wat vertelt over geloof, dat wilde ik. Geloof dat wortel kan schieten in het dagelijkse gezinsleven.

Dus je kunt hier lezen over de encycliek van paus Franciscus Amoris Laetitia en over de Theologie van het Lichaam van Paus Johannes Paulus II. En over het huismoederschap als oefenterrein voor een spiritueel leven!

Mand met zes paar verschillende gebreide sokken.
Ik heb een passie voor zelfgebreide sokken.

Humor

Humor is onmisbaar. Humor geeft luchtigheid aan serieuze onderwerpen. Humor lardeert zwaardere kost alsof het spek is. Oké, spek is niet bepaald luchtig, maar het geeft smeuïgheid en smaak :-).

Eten

Eten koken is de centrale activiteit in een huishouden. In de Bijbel komt het vaak terug. Niet alleen de geest, maar ook het lichaam moet gevoed worden.

Want het gaat niet alleen over woorden. Maar ook niet alleen over eten!

Favoriete, nieuwe en feestelijke recepten deel ik met jullie.

Helemaal mooi is het als de moestuin wat eetbaars oplevert. Paardenbloemen en brandnetels tellen ook mee.

Proeven = de smaak onderzoeken/waarnemen

Dan is het ook nog eens zo, dat groenten snijden en in pannen roeren rustgevend werkt.

En niets maakt een gezin zo tevreden als een lekkere maaltijd.

Behalve computeren zegt Bud.

Lezend persoon met koptelefoon op met de tekst: Over eten en over geloof zijn veel boeken geschreven - het lezen daarvan geldt voor mij als hobby.
Over eten en geloof zijn veel boeken geschreven.
Het lezen daarvan geldt voor mij als hobby.

DIY

Mijn knutselprojecten lopen niet altijd goed af, maar ja, een goede poging is ook wat waard. Zo bewaar ik mijn kaarsresten om er voor Maria Lichtmis op 2 februari nieuwe kaarsen van te smelten.


Minecraft Monday

In de rubriek Minecraft Monday verdiep ik me in de gamewereld van zoon Bud. Ik probeer het spel inzichtelijk te maken voor ouders en andere belangstellenden.

Voor een project van de kerk heeft Bud een wereld gemaakt, waarin kinderen samen bouwen aan een gemeenschap. Er is een kerk, huizen, een pretpark, een vrachtwagendistributiebedrijf, kantoren, spoorwegen en een kinderboerderij.

Hij werkt regelmatig aan nieuwe projecten, waarvan ik jullie graag op de hoogte houd :-).

Collage van afbeeldingen uit Minecraft uit de St. Maartenwereld.

Inspiratie

Proeven en Geloven is ontstaan toen ik naar inspiratie zocht. Over geloof mag gepraat worden (het zou toch vreemd zijn als je alleen een atheïstische levensstijl zou mogen uitdragen). Ik hoop een gesprek aan te zwengelen en te inspireren.


Als je meer wilt lezen, dan vind je hier een overzicht van de stukjes die ik de afgelopen 4 jaar geschreven heb.

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…

5 leuke dingen die we gedaan hebben in de zomervakantie

Ik had eigenlijk gepland gewoon door te schrijven in de zomervakantie, maar daar is minder van gekomen dan ik had gedacht. Vakantie vieren, daar gaat een hoop tijd in zitten! Daarvan wil ik enkele hoogtepunten met jullie te delen.
Op 5: Wandeling door Amersfoort Ik hou sowieso van wandelen, maar mijn man niet zo. Een stadswandeling is dan een goed alternatief. Via een wandelsite hadden we een route gedownload. Voor de liefhebber, de gps-file werd geladen in OSM, een open source route-app.


Op 4: Boottochtje in Giethoorn Dit stond al tijden op de 'bucketlist' van Stud. Het weer viel niet helemaal uit zoals de app had voorspeld, dus we trotseerden toch maar de kans op regen. Gelukkig viel het reuze mee en konden we lekker varen in een niet al te drukke bootjesfile! We kwamen opvallend veel Israeli's en arabieren tegen. Alleen nog net niet samen in een bootje. En mijn telefoon had kuren waardoor de helft van de foto's, waaronder die van ons drieën, niet opgeslagen zijn.
Bu…