Doorgaan naar hoofdcontent

Geen man voor één nacht


Nog even over mijn carnavalsliedje van dit jaar, Paveier met 'Leev Marie'. Mijn favoriete liedje van vorig jaar, 'Nao 't Zuuje' van Lex Uiting, hebben jullie vast allemaal afgelopen week gehoord bij DWDD. Er is een gelijknamige documentaire waarin het carnaval aan de mensen boven de rivieren uitgelegd wordt. De ziekenboeg in huize Donath wordt zo toch wat opgevrolijkt. Bud heeft inmiddels aangekondigd dat hij Carnaval echt héél stom vindt. Dat heeft hij van zijn oma, die ondanks dat toch altijd mooie kostuums voor ons naaide als wij tenminste niet op vakantie waren met de familie (inderdaad hadden wij nog een echte carnavalsvakantie). Ook vindt Bud het belachelijk dat er mensen zijn die dan vríj willen. Nee, hij wil gewoon naar school, of later, wérken op die dagen! Dat hij maandag vrij heeft vanwege een lerarendag vergeet hij gemakshalve. Maargoed, verkleden daar houdt hij niet van.

Als de kerk tegenwoordig niet op een onmogelijk vroeg tijdstip was (als je in het koor zingt wordt dat nog drie kwartier vroeger), dan had ik een dikke laag make-up opgedaan. Misschien had ik me dan heel ongemakkelijk gevoeld, want het hele woord carnaval is in de hele mis niet één keer gevallen. Maria Lourdes gedachtenis op 11 februari, dat wel. Marialiederen. Maar géén carnaval. Ik bedoel, je bent katholiek of niet, en dan moet je daar toch een béétje voor openstaan. Dat kun je je toch niet verschuilen achter je liefde voor Maria.

Ik vind het best lastig de vastentijd in te gaan zonder even gek te hebben kunnen doen. Normaal doe ik dat alleen thuis, harde muziek en dansen maar, maar dat kan nu óók niet met iedereen ziek over de vloer. Misschien straks toch maar even iedereen wegjagen en de muziek keihard aanzetten.

Me-time.

Daar ging het vanmorgen ook over tijdens de homilie. De les was, moeten we het niet sámen doen? De lezingen gingen over mensen met huidziektes die vroeger geïsoleerd werden en over het isolement waar ook tegenwoordig veel mensen in verkeren, zij het door een andere oorzaak. Een besmettelijke ziekte is toch nog steeds een goede reden om mensen te isoleren. Dat gebeurt toch nog steeds en voorkomt toch verdere besmetting? De boodschap om dat maar niet meer te doen en iedereen te omarmen vind ik toch een beetje dubieus, ook al doet zelfs de paus het.

En ja, daar is natuurlijk het bruggetje naar de carnavalskraker, waarin de zanger zich beklaagt dat zelfs die lieve Marie maar één ding wil. Terwijl hij méér wil. De ware liefde.

Woensdag mag ik weer zingen. Carnaval of geen carnaval, de 40-dagentijd komt er aan! Voor het zover is, nog even uit je dak met 'Leev Marie'.

Reacties

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…

5 leuke dingen die we gedaan hebben in de zomervakantie

Ik had eigenlijk gepland gewoon door te schrijven in de zomervakantie, maar daar is minder van gekomen dan ik had gedacht. Vakantie vieren, daar gaat een hoop tijd in zitten! Daarvan wil ik enkele hoogtepunten met jullie te delen.
Op 5: Wandeling door Amersfoort Ik hou sowieso van wandelen, maar mijn man niet zo. Een stadswandeling is dan een goed alternatief. Via een wandelsite hadden we een route gedownload. Voor de liefhebber, de gps-file werd geladen in OSM, een open source route-app.


Op 4: Boottochtje in Giethoorn Dit stond al tijden op de 'bucketlist' van Stud. Het weer viel niet helemaal uit zoals de app had voorspeld, dus we trotseerden toch maar de kans op regen. Gelukkig viel het reuze mee en konden we lekker varen in een niet al te drukke bootjesfile! We kwamen opvallend veel Israeli's en arabieren tegen. Alleen nog net niet samen in een bootje. En mijn telefoon had kuren waardoor de helft van de foto's, waaronder die van ons drieën, niet opgeslagen zijn.
Bu…