Doorgaan naar hoofdcontent

Boekbespreking: Poppy Shakespeare


Zoals ik al eerder schreef vond ik op 1 januari een zwerfboek. Zomaar tijdens een nieuwjaarswandeling op een bankje aan de rand van een woonwijk dat uitkeek op een weiland: Poppy Shakespeare van Clare Allan.

Ik heb het boek inmiddels gelezen. Ik had stiekem al gekeken naar de recensies. Daardoor was ik gewaarschuwd voor het aparte taalgebruik: het boek is in spreektaal geschreven. Dat geeft een bepaalde sfeer, maar zeker in het begin vond ik het erg irritant. Maar het wende.

N., de vertellende ik-persoon, beschrijft het Abaddon, de psychiatrische inrichting waar zij dagbehandeling volgt. Het gebouw heeft vele verdiepingen en hoe hoger je komt, hoe erger het met je gesteld is. De dagbehandeling is op de eerste verdieping.

Dan wordt aan N. gevraagd een nieuwe patiënte rond te leiden: Poppy Shakespeare.
De vrouw stond met haar armen over mekaar op één been geleund. Ze droeg een zwart pakje, een wit kanten blouse, zwarte kousen en slangenleren schoenen met hoge hakken. Misschien is ze helemaal geen verpleegster, dacht ik. Misschien is ze een staflid. Ik had nog nooit een staflid ontmoet, maar ik neem aan dat ze er ongeveer zo uit zagen.

'Je begrijpt het niet', zei de verpleger. (...) Dit ís de patiënte. Ik kom haar afleveren.' (p. 61)
De nieuwe patiënte probeert uit te leggen dat ze niet ziek is, dat ze per ongeluk is opgenomen. Maar N. waarschuwt haar zulke dingen vooral niet hardop te zeggen. Daarvoor kunnen ze je tenslotte ontslaan!

Vanuit dat thema gaat het verhaal verder: om te bewijzen dat ze niet gek is, heeft Poppy een advocaat nodig en om die te betalen, moet Poppy eerst een uitkering aanvragen. Maar dat kan alleen als ze gek is verklaard.

Er ontwikkelt zich een vriendschap tussen Poppy en N., waarvan ik het eind niet zal verklappen. Toch? Misschien gaat iemand het nog lezen, misschien vindt iemand het als ik het weer te vondeling leg. Of misschien geef ik het wel aan iemand (laat het me weten als je het wilt lezen).

Want ik vind het zeker een lezenswaardig boek, waarin met veel humor gesproken wordt over een zwaar onderwerp. Voor sommigen zal het niet serieus genoeg zijn maar ik vind juist dat ze heel goed het fenomeen 'psychiatrische inrichting' neerzet. En de zwaarte kon je erdoorheen ook echt wel voelen.

Verder leest het makkelijk, als je na een bladzijde of 100 aan het taalgebruik gewend bent.

'Poppy?' zei ik, omdat ik het móest zeggen. Anders is het of je een blinde onder een bus ziet lopen en geen poot uitsteekt. 'Wat je net zei, hè, over dat je dacht dat je niet gek was...'

'Ja,' zei ze, 'wat is daarmee?'

 'Nou, daar zou ik niks van tegen hun zeggen,' zei ik tegen haar. 'Nu nog niet, ik bedoel, begrijp me niet verkeerd. Ik bedoel er niks mee. Maar de dokters hier... je weet het gewoon niet. Ze kunnen besluiten om het tegen je te gebruiken. (p. 67)

Reacties

 1. Hmm, ik ben een beetje vastgeroest in een bepaald genre. Aan de kaft van het boek zou ik het persoonlijk ook nooit uitgezocht hebben, maar het klinkt wel als een heel interessant boek. Ik ga hem toch onthouden denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vind ik het grappige van zo'n boek vinden, je leest eens iets heel anders dan je gewend bent.

   Verwijderen
 2. Ik ben een boekennerd. Misschien dat ik deze ook ga zoeken, ook al lees ik het niet uit. Ben wat dat betreft ook echt een genre sbnob. Maar goed in het nieuwe jaar probeer ik ook nieuwe dingen, dus wie weet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, deze is qua schrijfstijl wel vrij uniek, dus als je wat nieuws wilt...

   Verwijderen
 3. Ik lees het beslist niet.
  De reden daarvan is dat ik genoeg heb aan mijn eigen psychotische verleden.
  Ik keek vanmiddag op videoland de serie CMC, waarin een patiënt in een psychose de ziekenhuis directrice neerstak.
  Ik herkende er zoveel in, dat ik een half uur gehuild heb.

  Natuurlijk is dat het begin van het verwerkingsproces dat mij nog te wachten staat, na achttien jaar bipolair geweest te zijn.
  Nu "genezen" dankzij de CBD-wietolie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die serie, CMC, ken ik niet. Kan me voorstellen dat je het onderwerp mijdt omdat het te dichtbij komt. Maar uit dit boek spreekt juist hoop vind ik. Het neemt het systeem een beetje op de hak.

   Verwijderen
  2. Ach Jascha, van de meer dan 40 hulpverleners die ik heb ervaren in deze tijd van ellende, waren er 3 goed. Ooit heeft een vrouwelijke psychologisch verpleegkundige mij trachtte te verleiden. En in al mijn gekte, heb ik haar toch nog weten te weerstaan.

   Verwijderen
  3. Pfff, Jan! Ik ben blij dat het inmiddels een stuk beter met je gaat!

   Verwijderen
 4. Ik ben echt een boer wat betreft boeken. Wat de boer niet kent, eet hij niet. Ik lees altijd van dezelfde auteurs en als ik dan een keer afwijk dan kies ik puur op kaft. Zou dit boek zelf nooit uit de kast getrokken hebben, maar het klinkt wel als een interessant boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou het ook nooit uit de kast getrokken hebben! Maar ben toch blij dat ik het gelezen heb.

   Verwijderen
 5. Grappig om te lezen dat mensen het niet zouden uitkiezen aan de hand van de kaft. Ik vind 'm juist heel aansprekend. Op dit moment heb ik nog genoeg boeken op m'n lijstje staan, maar hij klinkt heel interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dat je dit boek gewoon hebt gevonden als zwerfboek. Het klinkt zeker de moeite waard als ik je review zo lees.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik naar de kaft kijk denk ik.. hmm, lijkt me wel wat. Ik lees niet zoveel maar ik heb deze wel even opgeschreven

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ziet er een interessant boek uit. Ik denk niet direct iets voor mij maar zeg nooit nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klinkt als een leuk boek! En wat leuk dat je een zwerfboek gevonden hebt! Die ben ik ook wel eens tegengekomen in de trein!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O wat leuk! Ja er zwerven honderden boeken, dat zag ik op de site, maar je moet er maar net één tegenkomen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…

5 leuke dingen die we gedaan hebben in de zomervakantie

Ik had eigenlijk gepland gewoon door te schrijven in de zomervakantie, maar daar is minder van gekomen dan ik had gedacht. Vakantie vieren, daar gaat een hoop tijd in zitten! Daarvan wil ik enkele hoogtepunten met jullie te delen.
Op 5: Wandeling door Amersfoort Ik hou sowieso van wandelen, maar mijn man niet zo. Een stadswandeling is dan een goed alternatief. Via een wandelsite hadden we een route gedownload. Voor de liefhebber, de gps-file werd geladen in OSM, een open source route-app.


Op 4: Boottochtje in Giethoorn Dit stond al tijden op de 'bucketlist' van Stud. Het weer viel niet helemaal uit zoals de app had voorspeld, dus we trotseerden toch maar de kans op regen. Gelukkig viel het reuze mee en konden we lekker varen in een niet al te drukke bootjesfile! We kwamen opvallend veel Israeli's en arabieren tegen. Alleen nog net niet samen in een bootje. En mijn telefoon had kuren waardoor de helft van de foto's, waaronder die van ons drieën, niet opgeslagen zijn.
Bu…