Doorgaan naar hoofdcontent

2 x zelf gemberbier maken


Als je vroeger net als ik De Vijf las, dan ken je misschien wel de gemberdrank die de jonge avonturiers altijd dronken. Bij de 7-up en de cola, daar stond het in de supermarkt. Het is een frisdrank op basis van gember. De kant en klaar versie vind ik eigenlijk veel te zoet, dus ik ging op zoek naar een recept om het zelf te maken.

Drie recepten voor gemberbier vond ik op Wikihow en ik probeerde er twee. De eerste, met gist en de laatste, zonder gist. In de gistversie ontstaat wat alcohol als je het lang laat staan (een week, maar de smaak verandert dan ook en dat wordt niet aangeraden).


Dit is wat je nodig hebt voor de gistversie. Deze moet twee dagen staan. De andere versie is meteen klaar, maar is wel meer werk doordat je een gember-aftreksel maakt (zelfde ingrediënten minus de gist).


Zelf vond ik de gistversie het lekkerst, wij allemaal eigenlijk. Dat kwam vooral door de lekkere bubbels. Voor de andere had ik een soda-apparaat gebruikt. Dat werkt op zich goed, maar je mengt dat dus met het gember-aftreksel waardoor er te weinig bubbels overblijven naar mijn smaak.

Ik vind wel dat er erg veel suiker in gaat, een grote kop op een fles (zie foto hierboven). Er lijken wel mogelijkheden te zijn om met minder suiker te werken. De gist heeft maar één lepel suiker nodig al duurt het proces dan wel wat langer, en, ook heel interessant, je kunt werken met de gember-bug. Dat is wel een beetje veel werk want het beestje heeft elke dag voeding nodig, maar het zou weleens een winner kunnen zijn dus dat ga ik zeker proberen.

Reacties

 1. Ik ben wel echt benieuwd naar de smaak ervan Want gember heeft toch een felle smaak :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het smaakt stevig, maar toch wel als frisdrank. Ik zet ook weleens thee van gember (met honing en citroen) en dat smaakt scherper vind ik. Je kunt de hoeveelheid gember naar je smaak aanpassen.

   Verwijderen
 2. Ik zag gisteren een tv-reclame.
  Ging over Heineken 0.0 bier.
  Er stond geschreven, eerst PROEVEN dan GELOVEN.
  Wist niet dat je ook reclamewerk deed? 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha! Die is grappig. Ik kende hem nog niet. 🍺

   Verwijderen

Een reactie plaatsen

Laat hier je reactie achter

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden niet te geloven.

Koffie met koekjes

Eén keer per week is er hier doordeweeks een mis. Gewoon op woensdagochtend en daarna drinken we koffie. Nu zijn jullie natuurlijk hartstikke nieuwsgierig naar wat daar aan die koffietafel besproken wordt. Gaat het over de eerste lezing, het evangelie, de preek? Over de hostie die, onder invloed van de wijn, smelt op de tong? Of al 'weg' was vóór de wijn?

Of zijn zulke dingen onsprekelijk onbespreekbaar, onnoemelijk en onzegbaar?

Gaat het liever over de kwaliteit van de koffie, de aan- of juist de afwezigheid van de Mariakaakjes en de Jozefkoekjes?

Het gure novemberweer? De naderende Sinterklaas, alreeds voorafgegaan door Broeder Maarten en Aartsengel Michaël?

Inderdaad werd vanmorgen het hoe en waarom van de halve mantel die Sint Maarten weggaf besproken (hij gaf zijn eigen helft weg, de andere helft was eigendom van het leger, die kon hij dus niet weggeven). En dat er vele kindertjes langs de deuren zijn geweest terwijl er maar weinig kindertjes op vrijdag in de kerk naar h…