Doorgaan naar hoofdcontent

Wat mooie wijze vrouwen over God en een positieve blik te zeggen hebben


Ik klikte weer eens op filmpje dat voorgesteld werd door mijn YouTube-pagina. Een interview over geloof en een positieve blik met Lillian Müller, ooit de grootste concurrent van Pamela Anderson, ook ooit de vriendin van Hugh Hefner en inmiddels gezondheidsgoeroe. Een onweerstaanbare combinatie.

Een interessant gesprek over de moderne, egoïstische levensstijl van concurreren en elkaar willen ondermijnen. Daar begint bovenstaand fragment (16:50, je kunt natuurlijk ook vanaf het begin kijken).

De dames kletsen gezellig maar diepgaand over de moderne levensstijl. We kiezen voor een materialistische kijk: rijk en beroemd worden vinden we het belangrijkste. We hebben het niet over morele standaard en waarden, maar we kiezen onze vrienden op basis van wat onszélf het beste uitkomt.

Deze zelfgerichtheid zien we ook in het new age-systeem: het draait allemaal om míjn meditatie waardoor ík me beter voel zodat ík succesvol kan zijn.

Ook veel christelijke groeperingen hebben die egocentrische levensstijl aangenomen. Daarom is er zo weinig spiritualiteit in de christelijke wereld, omdat ze meegaan in het postmodernisme: God zegen mij zodat ik gezegend ben, zodat ik rijk en gezegend ben, misschien ook mijn familie maar toch vooral míj.

Vanuit onze eigen onzekerheid, gaan we voortdurend de competitie aan met anderen en halen elkaar naar beneden. Er is volwassenheid voor nodig om dat los te laten en de ander juist op te bouwen in zijn of haar zelfvertrouwen. Liefde, elkaar bemoedigen.

Het gaat niet alleen om de uiterlijke waarden (roem, geld) maar juist om de innerlijke. En dat komt kortweg neer op: hoe heb je elkaar lief? Laten we goed zijn voor elkaar, dienend zijn.

Maar het woordje 'dienen' heeft een negatieve betekenis gekregen in onze hedendaagse westerse cultuur (21:10). Als je woorden als dienen of nederigheid gebruikt reageren mensen vaak geshockeerd. We houden van het woordje 'trots', dat mensen eigenlijk van ons wegduwt. Want hoe jij mensen benadert, zo zullen ze jou ook benaderen.

22:05 veel andere culturen waaronder de moslimcultuur houden het dienen nog wel in ere. Maar het staat zo toch ook in de Bijbel: als je goed doet, zul je goed ontvangen.

23:14 Wij vrouwen moeten elkaar sterker maken in plaats van elkaar beconcurreren en verzwakken.


Wijze woorden. Ik hoor ze niet voor het eerst, maar sommige dingen moeten groeien.

Reacties

 1. Mooi, mooi, mooi!
  En op je laatste zin terug te komen, ALLES WAT JE VOEDT, GROEIT!
  Zowel het slechte als het goede.
  Aan ons de keus.

  (You Tube filmpje niet gezien. Ik versta maar een paar woorden Engels)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter

Populair

Sunshine Blogger Award 2018

Lieve hemel, nee toch! Ik loop gauw naar de keuken en stop een vers warm knakworstcroissantje in mijn mond. Ik heb er al drie op, twee proefexemplaren niet meegerekend. Zoonlief is net naar boven vertrokken met een bordje met vijf er op.

Ik heb net de blog van Eke Brouwers gelezen, waarin zij 11 vragen beantwoordt, waarmee wij haar een beetje beter leren kennen. Ze was namelijk genomineerd voor de Sunshine Blogger Award 2018*, en onder de door haar beantwoorde vragen staat een lijstje waarin zij op haar beurt 11 blogs nomineert (en 11 vragen stelt). Het zou grappig zijn als ik daartussen stond, dacht ik, maar dat is natuurlijk helemáál niet zo (stop nog een worstenbroodje in mijn mond). Maar daar zie ik plots mijn naam staan. Hoe leuk is het, dat iemand zomaar aan je denkt. En daarmee het zonlicht doet schijnen (dat op deze sombere aprildag extra aangenaam is).

In ieder geval een worstenbroodje waard!


11 Vragen beantwoorden 1. Wat zou je willen worden of zijn als er geen belemmeringe…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…