Doorgaan naar hoofdcontent

Theelabelvraag

Label van theezakje met de tekst: Wat is het ondeugendste dat je vroeger hebt uitgespookt.

Sinds de 40-dagen-bloggen-mania volg ik een paar nieuwe blogs. Zo is daar Kliefje. Een huisartsassistente als ik het goed heb praktijkondersteuner. Daar schrijft ze pittige stukjes over. Ik zeg het maar, zodat je bent voorbereid want ik kan me voorstellen dat je via een blog over geloof liever niet geconfronteerd wilt worden met bepaalde lichaamsdelen en de al of niet daarbij horende handelingen. Netjes uitgedrukt. Maarja 't is wel grappig en best wel medisch verantwoord, dus lees hier verder. En kom dan terug. Of blijf, dat mag ook. Hier dan, bedoel ik, hè.

Via die blog kwam ik terecht bij de blog van Melody. Soms voel ik me wel een voyeur, maargoed, 't staat allemaal openbaar op het internet. Soms laat ik een berichtje achter zodat ze weten dat ik geen enge gluurder ben.

Het begon al met de Latijnse openingstekst: gratia dei sum id quod sum - nihil fit sine causa. Zo uit het hoofd - want laat ik mijn latijnse grammatica nou net kwijt zijn: dank zij God ben ik wat ik ben - niets gebeurt zonder oorzaak.

Zwart-wit foto van een glas op tafel met label van theezakje met de tekst: Wat is het ondeugendste dat je vroeger hebt uitgespookt. Tegenover zit een heer in het zwart met een glas rode wijn en een glas water.

Ik glijd met de cursor langs de paginatitels, over alle olifanten in alle Nederlandse dierentuinen. Dan vind ik de rubriek over... (hint: drie uur 's middags) ... theezakjes! Theelabels om precies te zijn. Zo is daar de, volgens iedereen onbeantwoordbare vraag: 'Wat wil je voor je volgende verjaardag bereikt hebben?'

Mijn eerste gedachte was, o jee, dat duurt niet lang meer. Wat zou ik in een paar weken nog kunnen bereiken? Heel veel blogjes schrijven. En ik wil graag dat de zaadjes in mijn tuin uitkomen. Ik hoop dat ze niet zijn weggespoeld door de regenbuien die natuurlijk prompt twee dagen na het zaaien vielen. Iets lekkers koken of bakken voor de feestdagen. Is dat teveel gevraagd?

Op zich vind ik theelabels met vragen een verademing vergeleken met de quasi-spirituele teksten waarover ik al eens eerder mijn ergernis geventileerd heb.

Maargoed, ik heb dus een theezakjesvraag. Ik was laatst op bezoek bij de pastoor - ja hoe kwam ik daar, met de auto. Daar kreeg ik deze vraag, die ik nu aan jullie voorleg. Ik denk wel dat het een spontane vraag was, want het theezakje zat nog dicht. Mijn vraag van de week, waarop ik best een heleboel antwoorden verwacht:

Label van theezakje met de tekst: Wat is het ondeugendste dat je vroeger hebt uitgespookt.

Kleurenfoto van een glas op tafel met label van theezakje met de tekst: Wat is het ondeugendste dat je vroeger hebt uitgespookt. Tegenover zit een heer in het zwart met een glas rode wijn en een glas water.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…