Doorgaan naar hoofdcontent

Muziek op Zaterdag

6:22 op zaterdagochtend, ik zit met een kopje detox-thee achter de computer. Een kwartier geleden ben ik wakker geworden, zoals je soms plotseling klaarwakker kunt worden, met een liedje, bonkend in mijn hoofd. Het klonk Iers. Ik moet het ergens gehoord hebben maar ik herken het niet meteen. Het gaat van 'gather us all, lalalalalala'.


Nu heb ik de discipline dat ik niet te vroeg opsta, dus ik blijf nog wat liggen en hoop dat het liedje niet verdwijnt. Dan bedenk ik mij hoe onlogisch ik eigenlijk denk: van maandag tot en met vrijdag gaat om 6:15 de wekker. En op zaterdag vind ik 6:22 ineens te vroeg om op te staan?

Ik sta dus toch maar op, voorzichtig zodat ik mijn man niet wakker maak. Zet in mijn ochtendjas een kopje thee. Het is een mooi plaatje, pukka thee in een pukka kop. Wat ik fijn vind aan deze thee, behalve dat hij lekker is, is dat er géén quasi-yogi-tekst op het label staat. Ik bedoel, 'Darkness is your candle?'

De zoektocht naar het wijsje in mijn hoofd begint bij mijn youtube afspeellijst, maar levert niets op. Dan google ik op dat ene stukje tekst dat ik heb. Ik vind 'gather us in'. Die ken ik wel maar heb ik niet recent gehoord.
Theelabel met de tekst: What hurts you, blesses you. Darkness is your candle.
Bijschrift toevoegen

Not in the dark of buildings confining, 
not in some heaven, light years away, 
but here in this place, the new light is shining; 
now is the Kingdom, now is the day. 
Gather us in - and hold us forever, 
gather us in - and make us your own. 
Gather us in - all peoples together, 
fire of love in our flesh and our bone.


Ik vond zelfs een versie in een kerk die eruit ziet als een zolderkerk, uit een tijd dat het verboden was de mis te vieren,

En een man-met-gitaar-versie van Marty Haugen.

Dan vind ik ook nog de tekst met de gitaarakkoorden.En hier, mocht je het gemist hebt, een interview met mij over thuismoederschap op het moederfront.

Diverse theelabels met uitspraken, zoals 'Our intuition lies in our intiution'.


Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…