Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday - wortels kweken

Onderkant van een farm (wortelboerderij) in het spel minecraft met opvang- en opslagsysteem.
Onderkant van de wortelboerderij

'Ik ga vasten', riep Bud vorige week enthousiast. Toch wel onder de indruk vroeg ik hem, of hij dan helemaal geen snoep meer ging eten in de vastentijd?

'Nee, ik bedoel ik ga vasten in Minecraft', zei hij. Ik keek hem glazig aan. 'Ja, zei hij, 'ik ga geen vlees en geen taart meer eten'.

Een farm (wortelboerderij) in het spel Minecraft met meerdere verdiepingen.

Een farm (wortelboerderij) in het spel Minecraft, opvangsysteem voor de wortelen met trechters en kisten.
Opvangsysteem met trechters en kisten
Inhoud van een kist met wortelen in het spel Minecraft.
Inhoud van een kist
Nu moet ik zeggen, hij heeft wél de daad bij het woord gevoegd. Hij heeft een enorme voorraad vlees, maar daar eet hij dus nu niet van. Heel veel groenten had hij niet in de opslag. Maar hij heeft inmiddels een wortel-boerderij gebouwd.

Het werkt zo: je neemt twee dorpelingen. Eén dorpeling plukt de wortelen en gooit ze naar de andere dorpeling. Tussen de dorpelingen loopt een waterstroom, die de wortelen 'vangt' en ze meevoert naar de opslag. Via een trechter belanden ze in kisten waar ze in opgeslagen worden.

Vervoersysteem voor de wortelen met waterwegen in het spel Minecraft.
Vervoersysteem voor de wortelen met waterwegen

Opvang- en opslagsysteem voor wortelen in het spel Minecraft.

Voor de statistieken. Er komen:

4 boerderijen, 2 voor wortels en 2 voor aardappelen;
elke boerderij heeft 8 vloeren;
elke vloer produceert 1.000 wortels per uur;

Dat is 8000 wortels, wat 6400 euro opbrengt.

Het zijn wel stapelboerderijen, maar voor groenten is niet zo erg, toch?


Met boerderij bedoel ik een farm.

Minecraft Monday is een initiatief om het computerspel Minecraft wat beter te leren begrijpen. Autiauto, Minecrafter van het eerste uur, helpt mij daarbij.
Mijn doel is niet dat iedereen het spel gaat spelen, maar wel dat iedereen de lol ervan begrijpt, en dan vooral de lol die de kinderen ervan hebben.


Populair

Sunshine Blogger Award 2018

Lieve hemel, nee toch! Ik loop gauw naar de keuken en stop een vers warm knakworstcroissantje in mijn mond. Ik heb er al drie op, twee proefexemplaren niet meegerekend. Zoonlief is net naar boven vertrokken met een bordje met vijf er op.

Ik heb net de blog van Eke Brouwers gelezen, waarin zij 11 vragen beantwoordt, waarmee wij haar een beetje beter leren kennen. Ze was namelijk genomineerd voor de Sunshine Blogger Award 2018*, en onder de door haar beantwoorde vragen staat een lijstje waarin zij op haar beurt 11 blogs nomineert (en 11 vragen stelt). Het zou grappig zijn als ik daartussen stond, dacht ik, maar dat is natuurlijk helemáál niet zo (stop nog een worstenbroodje in mijn mond). Maar daar zie ik plots mijn naam staan. Hoe leuk is het, dat iemand zomaar aan je denkt. En daarmee het zonlicht doet schijnen (dat op deze sombere aprildag extra aangenaam is).

In ieder geval een worstenbroodje waard!


11 Vragen beantwoorden 1. Wat zou je willen worden of zijn als er geen belemmeringe…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…