Doorgaan naar hoofdcontent

Kip, wortelen en quinoa voor de feestdag van Sint Michael


Vandaag is het feest van de heilige aartsengel Michaël. Mijn favoriete heilige. Vandaag een bijpassend recept voor kip met appelbollen met bramen toe. En het gebed tot de heilige Michaël. Dit jaar moeten we het voor het eerst stellen zonder de, altijd zeer uitgebreide, input van de Vrije School. Maar zo komt er ook meer ruimte voor een katholieke invalshoek, die komt ook niet vanzelf je huiskamer binnenzeilen.

Recept


Wrijf de kip in met een mengsel van olie, soja, citroen (allemaal ongeveer twee eetlepels), twee tenen geperste knoflook, peterselie en tijm en stop wat partjes citroen in de holte. Doe de kip in een braadzak in de oven, vijf kwartier op 180 graden.

Het oorspronkelijke recept smoort de worteltjes in whiskey, maar ik vond het een beetje duur om hiervoor een hele fles te kopen dus ik heb alleen boter gebruikt. Was ook lekker. Verwarm de boter, voeg een winterpeen in stukken (of gewone wortelen) toe, scheutje water erbij, beetje zout, peper en suiker. In 10-15 min. gaar laten worden.

Kook de quinoa met vocht uit de braadzak van de kip (lekker!), eventueel aangevuld met water, en maak op smaak met olie, citroen, bieslook en stukjes abrikoos. Het kookvocht doet wonderen.


Recept appelbollen


Voor toe appelbollen in bladerdeeg. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Vul ze met boter, suiker en bramen (Bud lust geen bramen dus die gaf ik rozijnen). Schijnbaar mag je na vandaag geen bramen meer eten omdat de duivel erop heeft gespuugd (ze waren nu ook al smakeloos moet ik zeggen:-).


Hier volgt het gebed tot Sint Michaël:

Heilige Aartsengel Michaël,

Verdedig ons in de strijd. Wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel.Wij smeken ootmoedig dat God hem Zijn macht doe gevoelen.En gij, vorst van de hemelse legerscharen, drijf Satan en de andere boze geesten, die tot verderf van de zielen over de wereld rondgaan, door de goddelijke kracht in de hel terug. Amen.