Doorgaan naar hoofdcontent

Theelabelvraag

Label van theezakje met de tekst: Wat is het ondeugendste dat je vroeger hebt uitgespookt.

Sinds de 40-dagen-bloggen-mania volg ik een paar nieuwe blogs. Zo is daar Kliefje. Een huisartsassistente als ik het goed heb praktijkondersteuner. Daar schrijft ze pittige stukjes over. Ik zeg het maar, zodat je bent voorbereid want ik kan me voorstellen dat je via een blog over geloof liever niet geconfronteerd wilt worden met bepaalde lichaamsdelen en de al of niet daarbij horende handelingen. Netjes uitgedrukt. Maarja 't is wel grappig en best wel medisch verantwoord, dus lees hier verder. En kom dan terug. Of blijf, dat mag ook. Hier dan, bedoel ik, hè.

Via die blog kwam ik terecht bij de blog van Melody. Soms voel ik me wel een voyeur, maargoed, 't staat allemaal openbaar op het internet. Soms laat ik een berichtje achter zodat ze weten dat ik geen enge gluurder ben.

Het begon al met de Latijnse openingstekst: gratia dei sum id quod sum - nihil fit sine causa. Zo uit het hoofd - want laat ik mijn latijnse grammatica nou net kwijt zijn: dank zij God ben ik wat ik ben - niets gebeurt zonder oorzaak.

Zwart-wit foto van een glas op tafel met label van theezakje met de tekst: Wat is het ondeugendste dat je vroeger hebt uitgespookt. Tegenover zit een heer in het zwart met een glas rode wijn en een glas water.

Ik glijd met de cursor langs de paginatitels, over alle olifanten in alle Nederlandse dierentuinen. Dan vind ik de rubriek over... (hint: drie uur 's middags) ... theezakjes! Theelabels om precies te zijn. Zo is daar de, volgens iedereen onbeantwoordbare vraag: 'Wat wil je voor je volgende verjaardag bereikt hebben?'

Mijn eerste gedachte was, o jee, dat duurt niet lang meer. Wat zou ik in een paar weken nog kunnen bereiken? Heel veel blogjes schrijven. En ik wil graag dat de zaadjes in mijn tuin uitkomen. Ik hoop dat ze niet zijn weggespoeld door de regenbuien die natuurlijk prompt twee dagen na het zaaien vielen. Iets lekkers koken of bakken voor de feestdagen. Is dat teveel gevraagd?

Op zich vind ik theelabels met vragen een verademing vergeleken met de quasi-spirituele teksten waarover ik al eens eerder mijn ergernis geventileerd heb.

Maargoed, ik heb dus een theezakjesvraag. Ik was laatst op bezoek bij de pastoor - ja hoe kwam ik daar, met de auto. Daar kreeg ik deze vraag, die ik nu aan jullie voorleg. Ik denk wel dat het een spontane vraag was, want het theezakje zat nog dicht. Mijn vraag van de week, waarop ik best een heleboel antwoorden verwacht:

Label van theezakje met de tekst: Wat is het ondeugendste dat je vroeger hebt uitgespookt.

Kleurenfoto van een glas op tafel met label van theezakje met de tekst: Wat is het ondeugendste dat je vroeger hebt uitgespookt. Tegenover zit een heer in het zwart met een glas rode wijn en een glas water.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…